Wygraj z łuszczycą odpowiednią dietą! cz.2

Wyrzuć mleko i zboża ze swojej diety, a pozbędziesz się łuszczycy.

Łuszczyca – podłoże choroby i charakterystyka



Łuszczyca charakteryzuje się nadmiernym złuszczaniem naskórka oraz obecnością na skórze plam, grudek lub zmian krostkowych w kolorze czerwonobrunatnym, pokrytych srebrzystą lub srebrzystoszarą nawarstwiającą się łuską bądź strupami. Towarzyszącym objawem jest ból, świąd i pieczenie. Zmiany skórne występują najczęściej na kolanach i łokciach, w okolicy kości krzyżowej, na pośladkach, owłosionej skórze głowy oraz stopach i dłoniach. Zajęte mogą być również paznokcie, a w najcięższej postaci (tzw. erytrodermicznej) - nawet cała skóra.

Główną rolę w tej chorobie odgrywa nieprawidłowe funkcjonowanie limfocytów (układu odpornościowego). Jeżeli do naszego organizmu trafia niewłaściwe pożywienie, nasz system immunologiczny traktuje je jak ciała obce, z którymi należy „walczyć”. W ten sposób limfocyty, zamiast bronić naszego organizmu przed wirusami i chorobami, bronią go przed zjedzonym pożywieniem. Paradoks! Przy nieodpowiedniej diecie powstałe toksyny i złogi odkładają się w naszych organach, tłuszczu i innych częściach ciała. Wątroba, nerki, jelita i płuca mają za zadanie je oczyszczać. Jeżeli jednak funkcja ta zostanie osłabiona (stężenie toksyn osiągnie zbyt wysoki poziom) to organizm będzie musiał usuwać je w inny sposób, co w większości przypadków oznacza przez skórę. Jest ona drugim po jelitach największym organem naszego ciała. W zdrowej skórze komórki odradzają się około 30 dni (tyle czasu zajmuje przesunięcie komórki z warstwy podstawnej na jej powierzchnię). Natomiast jeżeli jesteśmy chorzy na łuszczycę trwa to tylko 3 dni, przez co komórki szybko obumierają, a skóra w tym miejscu intensywnie rogowacieje. Jeśli do tego dołożymy niezdrowy styl życia, dużo stresu to choroba staje się niewiarygodnie trudna i uciążliwa w leczeniu.


Jakich zasad powinno się przestrzegać przy leczeniu łuszczycy?

1. DETOX

Przy walce z tą chorobą należy zastosować DETOX, czyli oczyszczanie naszego organizmu. Oczyszczaniu poddajemy takie organy, jak nerki, wątroba, czy jelita, co ponownie usprawnia ich pracę. Osobiście polecam wodę z cytryną i pieprzem cayenne oraz ziołowe herbaty.

WODA Z CYTRYNĄ:
składniki: ciepła woda, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, szczypta pieprzu cayenne
ok. 1,5 litra takiej mieszanki cytrynowej dziennie
ok. 1,5 litra wody mineralnej dziennie
przez pierwsze 3 dni szklanka wody z łyżką soli, w celu wypróżnienia

HERBATY ZIOŁOWE:
ok 1,5 litra mieszanki ziołowej dziennie
ok 1,5 litra wody źródlanej dziennie
przez pierwsze 3 dni szklanka wody z łyżką soli, w celu wypróżnienia.

Ja korzystam z moich dwóch kompozycji, które są w sprzedaży.

Oczywiście do takich kuracji należy odpowiednio się przygotować:

odpowiedni termin, wolny od obowiązków
3-6 dni przed detox’em- lekkostrawna dieta
mniejsza aktywność fizyczna (spacery, yoga, stretching itd.)
okres trwania: 5-14 dni
po zakończeniu lekkostrawna dieta płynna i małe posiłki (wegetariańskie) najlepiej w postaci surowej


LEWATYWA

W czasie DETOXU oczyszczamy nasze jelita z pokarmu, ale zalegające pozostałości zaczynają gnić, a powstałe toksyny przedostają się do naszego krwiobiegu i zatruwają nasz cały organizm. Poprzez lewatywę wypłukujemy pozostałości przetworzonego pokarmu i oczyszczamy jelito grube ze szkodliwych bakterii.

Jaki jest cel takiej kuracji?

Głównym celem jest oczyszczenie naszych organów (jelito grube, jelito cienkie, wątroba i nerki) z toksyn, i odkwaszenie całego ciała, ale przede wszystkim MOŻLIWOŚĆ WSŁUCHANIA SIĘ WE WŁASNY ORGANIZM. Oznacza to, że jesteśmy w stanie stwierdzić, jakie produkty nam szkodzą i raz na zawsze wyeliminować je z naszej diety. Jest to najważniejszy aspekt w zdrowym odżywianiu.

DETOX powinien stać się dla nas czynnością jak mycie rąk. Codziennie rano na czczo szklanka ciepłej wody z cytryną i pieprzem cayenne, w ciągu dnia soki warzywne i herbaty ziołowe wspomagają prawidłowe funkcjonowanie naszych organów i oczyszczanie ich.



2. ODPOWIEDNIA DIETA

Nie tylko podczas łuszczycy, ale i na co dzień powinniśmy stosować dietę zgodną z naszą grupą krwi, dietę alkaliczną oraz dietę surowych produktów.

Istnieje zależność pomiędzy przyswajaniem składników odżywczych z danego pokarmu, a grupą krwi. Jedzenie zawiera proteiny nazwane lektyny (lectins). Nasza grupa krwi jest genetycznie zaprogramowana żeby akceptować lub odrzucać pewne rodzaje lektyn. Jeżeli spożywamy potrawy nieodpowiednie dla naszej grupy krwi to powoduje ze Lectins zlepiają komórki krwi w organach, takich jak nerki, wątroba, mózg, żołądek. Proces ten uszkadza metabolizm, trawienie oraz naszą odporność, co może prowadzić do łuszczycy.

Drugą przeze mnie zalecaną dietą jest dieta alkaliczna. Ma za zadanie utrzymanie odpowiedniego poziomu pH (7,2), czyli odpowiedniego bilansu kwasowo-zasadowego. Większość produktów, które spożywamy (prod. pochodzenia zwierzęcego, nabiał, wyroby z mąki, używki, cukier i jego produkty) charakteryzuje się kwaśnym odczynem, co prowadzi do zakwaszenia naszego organizmu, odkładania się złogów i toksyn, a w ostateczności chorób, w tym również łuszczycy. Należy wprowadzać do naszej diety zasadowe produkty, takie jak warzywa oraz niektóre owoce, jak również świeże soki z nich zrobione.

Ostatnim elementem przeze mnie stosowanym jest dieta surowych produktów, czyli odżywianie polegające na spożywaniu wyłącznie pokarmów surowych: warzyw, owoców, mięsa, ryb. Należą do nich również produkty poddane suszeniu, fermentacji i kiszeniu. W porównaniu do innych diet dostarcza niezbędnych enzymów oraz witamin.




Lista produktów, które mogą negatywnie wpływać na stan naszego zdrowia i potęgować łuszczycę:


- Mleko i produkty mleczny– nasz organizm nie posiada enzymów trawiennych potrzebnych do trawienia mleka. Należy wykluczyć je w pierwszej kolejności!
- Skrobia - działa silnie zakwaszająco na nasz organizm lub nie jest trawiona przez organizm. Do takich produktów należą: mąka i jej produkty - chleb, inne pieczywo, makarony, ciasta, ziemniaki, kasze, ryż, kukurydza. Można spożywać kaszę jaglaną o dużej zawartości białka i soli mineralnych, ponieważ jako jedyna działa odkwaszająco.
- Tłuszcze zwierzęce i białko zwierzęce – działają silnie zakwaszająco. Można spożywać mięsa zalecane dla poszczególnych grup krwi.
- Używki, jak kawa, alkohol, papierosy czy napoje energetyczne zakwaszają nasz organizm i hamuje procesy metaboliczne
- Cukier i wszystkie jego produkty zakwaszają nasz organizm i wyjaławiają go z minerałów. Dobrą alternatywą może być miód w rozsądnych ilościach.


Produkty, które wspomagają leczenie choroby:

- Warzywa, im bardziej zielone i surowe tym lepiej (również te kiszone)
- Niektóre owoce (należy unikać bananów, gdyż zawierają skrobię) – dopuszczalne są te odpowiednie dla poszczególnych grup krwi
- Oleje roślinne tłoczone na zimno, nierafinowane! Np. olej z wiesiołka, olejek pichtowy, olej lniany, oliwa z oliwek
- Niektóre warzywa strączkowe, orzechy i pestki – odpowiednie dla danych grup krwi
- Superfoods - Żywność niezwykle bogata w składniki odżywcze (często do 100 razy więcej niż w innych produktach), mająca korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera ona ogromne pokłady witamin, minerałów, protein, antyoksydantów i innych składników odżywczych. Ponadto jest niskokaloryczna. Jej spożywanie wzmacnia układ odpornościowy człowieka i w połączeniu z ruchem pozwala uniknąć bądź zniwelować ryzyko większości chorób. Przykładem są: algi, jagody goji, echinacea, czy surowe kakao.
- Zioła i przyprawy są bakteriobójcze, alkalizują nasz organizm, wspomagają układ trawienny i usuwają toksyny.
- Sok z owoców noni, acai
- Liście brzozy
- naturalne suplementy: kwas omega-3 (tran), witamina E i C

3. Kąpiele w soli z Morza Martwego

4. Wcieranie w ciało mieszanki różnych olejów roślinnych, jak olej migdałowy, olej arganowy, olej kokosowy, oliwa z oliwek (zamiast balsamów)
Trwa ładowanie komentarzy...