O autorze
Od 25-ciu lat pasjonuję się zdrowiem i wszystkim, co ma na nie wpływ: sportem, odżywianiem, pozytywnym myśleniem oraz rozwojem osobistym. Przez lata zdobywałem doświadczenie w Niemczech, Francji, RPA oraz USA, teraz jestem w Polsce, by się nim dzielić. Trenowałem takie osoby jak: Keanu Reeves, Heidi Klum, Alicja Bachleda-Curuś, Iza Miko, Weronika Rosati. Jako zawodnik byłem Akademickim Mistrzem Polski Juniorów w biegach średnich oraz członkiem kadry Niemiec.

Wiosna za oknem, a także na talerzu !!!

gotowanie w Top Model
gotowanie w Top Model
Jak w 20 minut przygotować smaczny wiosenny posiłek ? Jak najefektywniej wykorzystać wszystkie produkty ? Jak gotować by produkty przyrządzane zachowały jak najwięcej wartości odżywczych?

estem pasjonatem gotowania i najlepiej mi to wychodzi gdy gotuję dla gości :) .
Potrawy które przyrządzam jednak nie mogą zabierać dużo czasu 20-30 minut,
maksymalnie 40 minut, to czas jaki sobie daję. W związku z tą ekspresową pracą
muszę być w kuchni bardzo zorganizowany.
Na przykładzie dzisiejszej, wiosennej kolacji podpowiem wam jak wy to możecie
zrobić.



Dzisiejsze menu: młode ziemniaki w koszulkach, szparagi z wody z olejem lnianym
(na zimno wyciskany) i świeżym koperkiem. Różowe wino.
Sałatka wiosenna : kalarepa, rzodkiewka, ogórek, pomidor.
Różowe wino.

Zaczynam od nastawienia wody w czajniku.
Myję ziemniaki gąbką, gdyż gotuje je w łupinkach, wkładam do garnka i zalewam
wrzątkiem. Zalewając ziemniaki czy inne warzywa gotującą wodą, ścinamy białka
na powierzchni zamykając pory, co nie pozwala wypłynąć cennym sokom i w nich
zawartych witamin i minerałów, przez co produkty gotowane są dużo bardziej
wartościowe. Zacząłem od ziemniaków, gdyż one potrzebują najwięcej czasu by się
ugotowały. (20 min)

Obieram szparagi obierakiem do warzyw. Obierki wkładam na dno garnka, na nie
szparagi wsypuję łyżeczkę soli i cukru. Zalewam je gotującą się wodą. Czas
gotowania ok 12 min
Obierki szparagowe wkładam do garnka by same szparagi smakowały bardziej
intensywnie, a w dniu następnym wywar z nich będę mógł wykorzystać do zupy
szparagowej.

Przygotowuję sałatkę.
Zaczynam od ogórka, którego zaraz po pokrojeniu solę by puścił soki, które
następnie stworzą nam fajny sos, kroję pomidoy i kolejno kalarepę i rzodkiewki.
Sałatkę doprawiam odrobiną czarnego pieprzu, oliwą z oliwek i cytryną.

Czas upłynął 20 min :) i wszystko trafia na talerze.

Ciekawostka : liście kalarepy czy rzodkiewki używam do sałaty, lub świeżo
wyciskanych soków.
Liście kalarepy można także wykorzystać do zupy warzywnej.

Wino pomaga nam w wytwarzaniu soków trawiennych ,co pomoże nam w lepszym
strawieniu posiłku.
Trwa ładowanie komentarzy...